Občina Dornava
Lukarski praznik v Dornavi
Tradicionalno se praznik zgodi na predzadnjo nedeljo v avgustu. Priprave nanj so prisotne preko celega leta, saj si čebulo-lük in žitno slamo člani društva na lastni njivi pridelajo sami. V tednu pred lükarskim praznikom organizirajo na Čüšekovi domačiji tiskovno konferenco, kamor povabijo predstavnike medijev in jih seznanijo s vsebino prireditve v tekočem letu. Pričnejo tudi s pletenjem luka v krence, tako kot so delali njihovi predniki nekoč. Na dornavskem polju je bilo nekoč veliko pridelovalcev te žlahtne kulture luka in člani društva, se trudijo nadaljevati in ohranjati to tradicijo.
Pri vsakem lükarskem prazniku se trudijo prikazati, kakšno zanimivost iz njihove etnografske zakladnice. Prireditev je sestavljena iz etnografsko kulinarične razstave, kjer je poudarek na jedeh in predmetih povezanih z lükom. Na prireditvenem prostoru ob dvorani pa je običajno etnografski prikaz del, povezanih z pridelavo in tržo luka. Pestra je ponudba kulinaričnih dobrot, na čelu z lükarsko jüžino ( domači kruh, zaseka, meso iz tünke in lük) , gibanice, potice, oljov lük z jajci ali fižolom in še marsikaj... Na prireditvi se lahko obiskovalci oskrbijo z lükom za ozimnico.
Priporočamo obisk in ogled:
· Praznik žetve na Polenšaku
· Gobarski praznik v Žamencih